Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Υπέρ πίστεως... (Μέρος 1ο)

Χθες το απόγευμα είχα μια συζήτηση με έναν φίλο. Λέγαμε για μερικά πράγματα του παρελθόντος. Αν έγιναν, πώς έγιναν κι αν υπάρχει μία γενικότερη λογική εξήγηση.
Σε ένα σημείο, μου γεννήθηκε ένα περίεργο ερώτημα. Το ίδιο ερώτημα φίλε αναγνώστη, θα μεταφέρω και σε σένα. Έχει ως εξής:
"Υπέθεσε ότι εγώ, είμαι ένα παγκοσμίως γνωστός άνθρωπος. Όχι όμως πλούσιος. Είμαι ένας απλός ταξιδευτής, που γυρνάω ρακένδυτος από τόπο σε τόπο. Έχω μαζί μου και λίγους απλούς οπαδούς. Διδάσκω συνεχώς για ανώτερες αξίες και ιδανικά, που ξεφεύγουν από τα πλαίσια των υλικών απολαύσεων".
Μέχρι εδώ καλά. Συνεχίζω όμως με το σημείο κλειδί. Δηλαδή:
"Πες ότι συνόδευα την διδασκαλία μου, με "εφέ" ή αλλιώς τεχνάσματα που η επιστήμη θα μπορούσε να ανακαλύψει σε 6 χιλιάδες χρόνια μετά τον θάνατό μου. Αλλά ευλόγως άπαντες στο παρόν θα είχαν εντυπωσιαστεί. Οι οπαδοί μου θα αυξάνονταν δραματικά, οι πολιτικές ηγεσίες θα είναι ενοχλημένες και όλα θα τελειώσουν με διαταγή εξόντωσης μου, από μυστικές υπηρεσίες. Εξόντωση όμως που θα γίνει με παραδειγματικό τρόπο, έτσι ώστε οι οπαδοί μου να πανικοβληθούν".
Και το ερώτημα είναι, πώς θα με λέγανε; Ποιόν θα θύμηζα; Πες τη γνώμη σου φίλε αναγνώστη και στο 2 μέρος θα συνεχίσω με το πως εξήγησα πράγματα που συνέβησαν πριν από 2 χιλιάδες χρόνια.

PS. Το ράδιο είναι ανοιχτό δοκιμαστικά κάθε μέρα από τις 17:00 και μετά.
Συντονίσου εδώ: http://loneratloosends.listen2myradio.com
Για παραγγελίες και σχόλια, email ή msn στο fallen_but_not_dead@yahoo.gr
Τα κενά είναι κάτω παύλες (_)

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Καλά νέα!

Όπως δείχνουν τα δοκιμαστικά, φίλε αναγνώστη, θα γίνεις και φίλος ακροατής το Σάββατο από τις 18:00 και μετά.
Η δοκιμαστική εκπομπή λαμβάνει χώρα και αυτή τη στιγμή απροβλημάτηστα. Συντονίσου εδώ: http://loneratloosends.listen2myradio.com για μία πρώτη γεύση!

Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Έκτακτο

Απλά επείδη πήρε το αυτί μου, ότι ακόμα και στα τραγούδια που με εκφράζουν, έχω κάποιες αντιδράσεις σχετικά με τα σχόλιά μου. Θέλω να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα.
1ον. Στα αρνητικά σχόλια δεν αναφέρω ονόματα προς αποφυγήν παρεξηγήσεων.
2ον. Επειδή ως τώρα έχω ζήσει μία ζωή, στον συναισθηματικό τομέα, πολύ έντονη, χωρίς να θέλω να περηφανευτώ (απεναντίας ντρέπομαι), θεωρώ αφελή οποιαδήποτε θα μπορούσε να εκλάβει όλα τα αρνητικά σχόλια πως αφορούν αυτή.
3ον. Πιο πολύ φαρμάκι έχω πιεί από μια σχέση 3 χρόνων (+1 1/2 για να το ξεπεράσω), παρά από μια σχέση 3 ημερών. Λογικό δεν είναι;
4ον. Υπάρχουν πολλές συνωνημίες επίσης. Για αυτό προτίμησα να μην γράψω ονόματα, αλλιώς θα έπρεπε να γράφω και πολλές εξηγήσεις για να μην γίνουν παρεξηγήσεις. Παράδειγμα αναφέρω, ότι ο μεγαλύτερος έρωτας της ζωής μου ήταν η Μαρίνα. Μαρίνα όμως λένε και μία πρώην μου που αυτή τη στιγμή είναι με τον 1 από τους 3 φίλους-αδερφούς μου. Εγώ άρα θα έπρεπε να γράψω ότι μιλάω για την Μαρίνα που ήταν ελληνοαυστραλέζα και την είχα δει μόνο μια βδομάδα, καλοκαίρι πριν από πολλά χρόνια.
5ον. Αν έγραφα το όνομα Άννα, θα αναφερόμουν σε 3 περιπτώσεις με αυτό το όνομα. Ευλόγως μπορεί να παρεξηγούταν η boubou. Για την οποία πήγαιναν 2 σχόλια, και κάθε άλλο παρά αρνητικά. Τα πιο πολλά αρνητικά όμως, που πήγαιναν σε Άννα, ήταν σε αυτή που στην ουσία χαράμισα 4 1/2 χρόνια της ζωής μου. Και έχω λόγους για την συγκεκριμένη καθώς και δικάιωμα να εκφράζομαι όπως θέλω. Η 3η Άννα ήταν ειδική περίπτωση και demi κατάσταση.
6ον. Όποιο μουνόδουλο πλάσμα σπεύδει για να το παίξει αντράκι σε μια παρεξηγημένη κατάσταση, έχει το ελεύθερο να την πει σε μένα. Αλλά πρόσωπο με πρόσωπο, γιατί εγώ καμάρια μου, δεν γεννήθηκα αδερφή του ελέους, ούτε έχω κάνει ποτέ μαύρα μάτια να δω τι έχουν οι γυναίκες ανάμεσα στα πόδια τους.
7ον. Επειδή δεν έχω taboo, ούτε κολλήματα και λέω τα πράγματα με το όνομα τους, όποιος θέλει να μάθει λεπτομέρειες για την ζωή μου, πρωτού μιλήσει, πολύ ευχαρίστως να του δώσω. Δεν θα πω όμως ανόματα τρίτων, που δεν θα είναι παρόντες. Και για το τι είμαι εγώ, θα κάνουμε μια βόλτα, θα ρωτάμε διάφορους ανθρώπους και θα λένε εκείνοι. Δεν μου αρέσει να περιαυτολογώ.
Υγεία...

Trade Mark, Copyright & Registered

Ή με άλλα λόγια, τα σύμβολα TM, © και ®.
Το ΤΜ ή αλλιώς σήμα κατατεθέν δηλώνει ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός ενός λογοτύπου ή εμβλήματος συγκεκριμένης εταιρείας, δεν μπορεί να αντιγραφεί ή να χρησιμοποιηθεί από 3ους άνευ χορήγησης σχετικής αδείας. Αυτό δεν μας απασχολεί στην προκειμένη. Αλλά, αν θέλετε να φτιάξετε το προσωπικό λογότυπό σας για το blog σας. Φροντίστε να το κατοχυρώσετε, έτσι ώστε μην το πάρει κάποιος άλλος και το εμφανίσει για δικό του. Θα σας ζητηθεί μετά να τοποθετήσετε και την ένδειξη tm σε εμφανές σημείο.
Τα άλλα δύο σύμβολα είναι για μένα, και βάση προσωπικής εμπειρίας, τα πιο σημαντικά. Είναι και υπέυθυνα για πολλές διαμάχες δικαστικές. Στο copyright material, συμπεριλαμβάνεται και η πνευματική ιδιοκτησία. Και επειδή έχω δει πολλούς να βάζουν αμέριμνα ποιήματά τους, τραγούδια καθώς και λοιπά πνευματικά έργα. Οφείλω να τους ενημερώσω ότι διατρέχουν κινδύνους.
Ας πάρω για παράδειγμα, το έργο ζωής μου (δε θέλω γέλια) "Η Δέσπω και η τσιπούρα". Ένας στίχος λέει: "Μια κατσαρίδα χέστηκε, και μας χαλά το δράμα". Αυτός ο στίχος από μόνος του, αν και αποτελεί χαρακτηριστική μου ατάκα, ΔΕΝ μπορεί να κατοχυρωθεί. Ο λόγος είναι ότι αποτελεί σύντομο μέρος λόγου και δεν αποδεικνύεται ότι όσοι ομιλούν την ελληνική γλώσσα, δεν θα μπορούσαν να πουν κάτι ανάλογο. Ανέξάρτητα αν με ξέρουν ή όχι. Και ανεξάρτητα πάλι, αν το ίδιο θα μπορούσε να είχε ειπωθεί και δεκάδες χρόνια πριν ή μετά από μένα. Άρα οιοσδήποτε χαρακτηρισμός, ότι είναι δικός μου στίχος, απλά δεν στέκει. Φαντάσου τον πρώτο αγγλόφωνο που είπε bull shit αντί για shit. Τα δις ανθρώπων πλέον που ομιλούν την αγγλική θα ήταν σαν να κλέβουν την δικιά του πρωτότυπη ιδέα. Αλλά δυστυχώς δεν στέκει. Όπως και το διαχρονικό παράδειγμα αττικής σύνταξης: "Τα παιδία παίζει".
Για να επανέλθω λοιπόν, αναφέρω ότι ακόμα και ένας στίχος μπορεί να κατοχυρωθεί, εφ' όσον αποτελεί αναπόσπαστο μέρος ενός μεγαλυτέρου έργου. Η Δέσπω, παράδειγμα, και η τσιπούρα, που είναι κατοχυρωμένο κομμάτι (για πλάκα βέβαια, αλλά ποτέ δεν ξέρεις) έχει δικλίδες ασφαλείας που δρουν αποτρεπτικά στο να χρησιμοποιηθεί μέρος ή ολόκληρο το δημιούργημα.
Παγκοσμίως υπάρχουν πολλές εταιρείες, με πιο αναγνωρισμένες τις εκ των Η.Π.Α. προερχόμενες, που με το ποσό των περίπου 80$ ανά κομμάτι, κατοχυρώνουν παγκοσμίως τα πνευματικά δικαιώματα του δημιουργού. Ένας πιο απλός τρόπος, και διαδεδομένος είναι και μέσω των ΕΛ.ΤΑ.. Με συστημένη επιστολή, στέλνετε έναν φάκελο με το έργο, από εσάς προς εσάς. Ο φάκελος είναι σφραγισμένος και ΔΕΝ πρέπει να τον ανοίξετε παρά μόνον στην περίπτωση που καταλάβετε ότι κάποιος κακοήθης σας πήρε τους στίχους ή το εκάστοτε κείμενο. Το αρνητικό αυτής της διαδικασίας, είναι ότι το δικαστήριο παραδέχεται την ιδιοκτήσία σας στο ασφαλισμένο κομμάτι αλλά όχι το πνευματικό δικάιωμα. Παλιότερα υπήρχε και ένας παρόμοιος τρόπος, μέσω της εθνικής βιβλιοθήκης, αλλά σε πρόσφατες συζητήσεις μου, μου ανέφεραν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Φιλική συμβουλή μου λοιπόν, πριν δημοσιοποιήτε οποιοδήποτε δημιούργημά σας, έχετε στον νου σας, ότι αύριο μπορεί να το πασάρουν σαν δημιούργημα άλλου και εσείς να μην έχετε το παραμικρό όφελος από αυτό. Κρίμα είναι.