Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Video Games + Πειρατεία + Εκμετάλλευση + Δημοσιογράφοι + Ανημέρωτοι Γονείς = Ζήτω που χεστήκαμε!

Αφορμή για αυτό που θα διαβάσεις φίλε αναγνώστη μου, μου δώθηκε όταν αρχισυντάκτης εκπομπής, με πρόφαση λίγου εναπομείνωντα χρόνου, με εμπόδισε να παρέμβω σε εκπομπή για να βάλω τα πράγματα στη θέση τους. Στην ουσία ήθελα να καθυσηχάσω μια μητέρα που ήταν στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, που οι δημοσιογράφοι της πάσαραν με τον γνωστό τρόπο τους.

Ας πάρω τα πράγματα από την αρχή. Ένα διαταραγμένο, αν το καλοσκεφτείς, παιδί στην Αμερική πήρε ένα όπλο και γάζωσε συμμαθητές του. Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί όχι μόνο στην Αμερική αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Φυσικά, είναι κατακριτέα και λυπηρά.

Εδώ τώρα μπαίνει η ηλιθιότητα μερικών δημοσιογράφων. "Το παιδί είχε συλλογή όπλων(!!!, μα καλά! Γονείς είχε; Και οι δημοσιογράφοι γιατί δεν ασχολήθηκαν με το πόσο εύκολο είναι να βρεις ένα όπλο τη σημερινή εποχή;), έβλεπε θρίλερ μόνο και... έπαιζε counter strike (ή cs όπως το αναφέρουμε οι gamers στην γλώσσσα μας)".

Εγώ κατάλαβα με λίγα λόγια ότι το παιδί δεν έστεκε και πολύ στα καλά του. Τώρα αν οι γονείς του (που μάλλον δεν πρέπει να ασχολήθηκαν πολύ μαζί του) δεν είδαν κάποια δείγματα στην συμπεριφορά του, που προιδεάζουν για ξεσπάσματα βίας, είναι μια ιστορία που δεν μπορώ να απαντήσω. Δεν είμαι εγώ ψυχολόγος.

Αλλά επειδή είμαι gamer, εδώ και 16 περίπου χρόνια, μπορώ να εκφέρω μία άποψη για το cs. Με λίγα λόγια, είναι ένα παιχνίδι με 2 ομάδες οπλισμένες και σκοπός είναι η μία ομάδα να εξοντώσει την άλλη. Είναι παιχνίδι, όχι πραγματικότητα όπως οι βομβαρδισμοί ειρήνης στο όνομα της δημοκρατίας, που δεν ασχολούνται σοβαρά οι κ.κ. δημοσιογράφοι. Όταν η εκπομπή, και με αφορμή τον νεαρό που σκόρπισε τον θάνατο, έδειξε στιγμιότυπα από το παιχνίδι, μια μάνα πανικόβλητη πήρε τηλέφωνο και έλεγε "Σοκαρίστηκα, έχω δει το παιδί μου να πάιζει αυτό το παιχνίδι στον υπολογιστή του" (Το έλεγε με έναν τρόπο λες και το παιδί της θα γινόταν serial killer σίγουρα). Δεν ήξερα αν έπρεπε να γελάσω ή να κλάψω με τον παραλογισμό που άκουγα. Ένας δημοσιογράφος πετάγεται και λέει την απίστευτη ατάκα. "Μισό λεπτό κυρία μου γιατί είναι συγκλονιστικό αυτό που μας λέτε. Το παιδί σας παίζει αυτό το παιχνίδι;" Τα σχόλια φίλε αναγνώστη τα αφήνω σε σένα. Εγώ προσπάθησα να παρέμβω αλλά δεν ακούστηκα.

Εδώ βλέπεις ένα βίντεο από το "κακό" παιχνίδι!


Άρα θέλω τώρα να πω μερικά πράγματα σε γονείς. Πρώτον, "κακά" παιχνίδια που μετατρέπουν τα αγγελούδια σας σε δολοφόνους δεν υπάρχουν. Αλλά οφείλετε να γνωρίζετε μερικούς κανόνες, επειδή εσείς κατά βάση πληρώνετε για τα παιχνίδια.

1ον. Κάθε παιχνίδι, πριν βγει στην αγορά περνάει από μια επιτροπή, για να αξιολογηθεί το περιεχόμενο του. Η επιτροπή αυτή λέγεται PEGI (Pan European Game Information) και ο δικτυακός τόπος της είναι στο www.pegi.info . Αφού ελεγχθεί κάθε παιχνίδι, η εταιρεία που θα το εκδόσει, είναι υποχρεωμένη να αναγράφει ευκρινώς στο μπροστινό μέρος της θήκης, από τι ηλικία και πάνω το παιχνίδι επιτρέπεται. Ενώ στο πίσω αναγράφονται και λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο. Αν δηλαδή περιέχει σκηνές βίας, σεξουαλικό περιέχομενο, χρήση ναρκωτικών και άλλα. Πηροφοριακά το Counter Strike είναι κατάλληλο για νέους άνω των 16 σε όλη την ευρώπη, εκτός από την Φιλανδία που είναι από 15.

2ον. Εδώ μπαίνει η πειρατεία. Αν ένα παιχνίδι είναι πειρατικό αντίγραφο δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά σε τι ηλικίες αναφέρεται. Αν κάποιος γονιός επομένως δε θέλει να πάρει ένα φρέσκο παιχνίδι για το παιδί του με 50 euro αλλά με 5, καλό θα ήταν να επισκεφτεί το PEGI για να ελέγξει τον τίτλο. Πάντως αν πληρώνετε 15 και 20 ευρώ για ένα cd μουσικής διάρκειας 50 λεπτών, σκεφτείτε ότι σε ένα game πληρώνετε με 50 την δουλειά κατά μέσο όρο 150 ανθρώπων για κάτι που διαρκεί ακόμα και 2 με 6 μέρες για να το ολοκληρώσει κάποιος! Αν και στην ουσία ποτέ δεν τελειώνει ένα παιχνίδι. Αυτό για να δεις φίλε ανγνώστη πόσο κλέβει η μουσική βιομηχανία!

3ον. Τα net cafe, έχουν σουξέ με το cs. Δεν νομίζω όμως να κοιτάει κανείς από τους υπεύθυνους των χώρων αυτών, την ηλικία των θαμώνων. Άρα τους νοιάζει μόνο το χρήμα και έτσι εδώ μπαίνει ο παράγων εκμετάλλευση!

Ελπίζω να σου έδωσα φίλε αναγνώστη μία γενική εικόνα, για άλλη μία μεγαλοποίηση γεγονότων από τους δημοσιογράφους. Η μόνη συμβουλή μου είναι αν είσαι γονιός μίλα με τα παιδιά σου, μην τα αφήνεις να αποξενώνονται. Οι ανθρώπινες πιέσεις δημιουργούν ψυχικές καταστάσεις με απρόσμενα ξεσπάσματα και αποτελέσματα. Και το πιο σημαντικό, μην νομίζεις ότι μόνο με υλικά αγαθά μπορείς να κερδίσεις ένα παιδί. Σημαντικότερο είναι το πνεύμα. Άσε να σου μιλήσει. Βρες τον χρόνο.

24 σχόλια:

  1. Παλιά ήταν η μουσική. Μετά ήταν το ντύσιμο ή ταυτόχρονα με τη μουσική. Μετά ήταν το Internet. Τώρα είναι τα παιχνίδια. Αύριο τι θα είναι??? Είμαι περίεργη να δω με τι άλλη παπαριά θα μας πιπιλίσουν το μυαλό. Και τώρα που το σκέφτομαι, το αγαπημένο μου παιχνίδι είναι το Unreal Infiltration. Λες γι αυτό να κυκλοφορώ με την κοντόκανη και να κυνηγάω τη μάνα μου με μαχαίρι??? Λες να έχω θέμα? Μήπως να το κοιτάξω???
    ή μήπως να κοιτάξω να πείσω κανέναν γονιό να μην ακούει παπαριές? Αλλά πότε μας άκουσαν οι γονείς μας για μας ακούσουν τώρα? Μιλάμε άλλη γλώσσα,Κογκολέζικά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή Boubou. Διαφωνώ με το "πότε μας άκουσαν, για να μας ακούσουν τώρα". Δεν πρέπει δηλαδή τα πράγματα που είναι σκατά, να βάλουμε ένα λιθαράκι να τα κάνουμε καλλίτερα;
    Προτιμάς τον κάθε δημοσιογράφο (που μυστηριωδώς έχει άποψη για τα πάντα, ακόμα και αν δεν έχει ασχοληθεί) να πασάρει στο παιδί σου, το σκουπιδαριό του;
    Όχι πλεόν. κ.κ. Δημοσιογράφοι, το δήθεν στυλάκι σας το έχω γραμμένο στα παλαιότερα των υποδημάτων μου. Δεν αναφέρω άλλο μέρος γιατί είμαι straight! :P (Όχι τίποτα άλλο. Δεν μπορώ να φανταστώ σεξ με τον Αυτιά! lol)
    Μάθετε επιτέλους, άχρηστα όντα, να λέτε αντικειμενικά τα πράγματα. Όχι όπως σας καθοδηγούν, ούτε κάνοντας μια σταγόνα, ωκεανό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω παίξει και εγώ το εν λόγω παιχνίδι.. Πρέπει να ανησυχώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ δημοσιογράφε εσύ ξέρεις γιατί η Αννούλα είναι ακόμα παρθένα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ φίλε Αποστόλη, μιλάς σοβαρά. Είναι συγκλονιστικό αυτό που αποκαλύπτεις στο παρών blog σε παγκόσμια αποκλειστικότητα. Έχεις παίξει CS? Είναι τρομερό. Αυτό σημαίνει ότι αύριο είσαι σχεδόν σίγουρα μανιακός δολοφόνος!!!
    Η Αννούλα είναι ακόμα παρθένα; Γιατί; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απλά , τη καλησπέρα μου ! Ενδιαφέρον το θέμα που ανάρτησες αλλά δεν έχω ολοκληρωμένη άποψη ! Τα λέμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν υπάρχει πάντως άνθρωπος να μην έχει άποψη για την αλλοίωση ή τραγικοποίηση γεγονότων από τους δημοσιογράφους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άποψη για τους δημοσιογράφους έχω ! Και μάλιστα πολύ άσχημη ! Για το παιχνίδι δεν έχω φίλε Looner , δεν το κατέχω ! Πάντως έτσι όπως παρουσιάζεις το θέμα , δε μένει από το να συμφωνήσω μαζί σου ! Δε πιστεύω πως ένα videogame μπορεί να δημιουργήσει τέτοια φαινόμενα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ποιος κάνει όλους τους νέους επαναστάτες? Εσύ με την αναλγησία σου, τη στενοκεφαλιά σου, το διεστραμμένο τρόπο σκέψης και τις «απαράβατες αξίες» σου, που είναι ανίκανες να αντέξουν τις κοινωνικές εξελίξεις μιας δεκαετίας.

    Εσύ είσαι «ο λαός», «η κοινή γνώμη», «η συνείδηση της κοινωνίας». Αναλογίστηκες ποτέ σου τη γιγάντια ευθύνη που συνεπάγεται αυτή η ιδιότητά σου? Αναρωτήθηκες ποτέ αν ο τρόπος σκέψης σου είναι σωστός ή λάθος?

    Έχεις μάθει ότι δεν γνωρίζεις ή να το κατακρίνεις ή να το θαυμάζεις, είτε το καταλαβαίνεις είτε όχι.

    Η BOUBOU είπε: «Παλιά ήταν η μουσική. Μετά ή ταυτόχρονα με την μουσική ήταν το ντύσιμο. Μετά το internet. Τώρα είναι τα παιχνίδια. Αύριο τι θα είναι?».
    Πόσα από αυτά αναθεώρησες?

    Οι νέοι είναι επαναστάτες και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται..
    Δεν μπορείς να τους φτάσεις, όσο πιο πολύ τρέχεις τόσο αυξάνουν ρυθμό. Καθήκον και υποχρέωσή σου είναι να τους καθοδηγήσεις όχι στα δικά σου τα παλιά λημέρια, να τους καθοδηγήσεις ώστε να επιλέξουν το σωστό δρόμο για έναν προορισμό που αυτοί βλέπουν ενώ εσύ δεν ξέρεις ότι υπάρχει. Πρέπει να τους εμπιστευτείς για να σε εμπιστευτούν.

    Διαφορετικά θα παίξουν counter strike!!!

    Η Αννούλα είναι ακόμα παρθένα γιατί τρέχει πιο γρήγορα από τον μπαμπά της..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χαχαχαχα! Καλό με την Αννούλα και σοβαρό συνάμα.
    Όσο για τα υπόλοιπα έχεις δίκιο αλλά!!! Θα τονίσω μερικά πραγματάκια, που τα ξέρεις γιατί με έχεις ζήσει και με ξέρεις.
    Όταν είχα το μαγαζί ερχόταν και πιτσιρικαρία. Έβλεπα την φλόγα στα μάτια τους. Δεν συμβιβάζονταν με την καθημερινότητά τους. Έρχονταν να πιούν μια μπύρα και να ακούσουν την rock μουσική που γουστάρουν. Δεν ήθελαν τις καφετέριες με τους φλώρους να μιλάνε για θέματα του στυλ, τι κρεατίνη να πάρω για να γίνω τίγκα! Ποτέ δεν προσυλήτισα κανένα παιδί. Το άφηνα μόνο να μου μιλήσει. Να μου πει τα πιστεύω του και να μου τα δικαιολογήσει. Ανεξάρτητα αν συμφωνούσα ή όχι. Αυτό που με χαροποίησε είναι ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν σε μένα, πέτυχαν όλα τους στόχους να περάσουν στις πανελλήνιες, παρά το γεγονός ότι έπιναν μια μπυρούλα που πλέον απαγορεύτηκε. Βλέπεις το κράτος, θέλει να τα ελέγχει αυτό. Να βρίσκουν διεξόδους εκεί που το κράτος θα παίρνει μίζα. Καταλαβαίνεις τι εννοώ.
    Ποιός είπε ότι εγώ συμβιβάστηκα ποτέ; Ποιός είπε ότι κράτησα το στόμα μου κλειστό; Εδώ παράτησα δουλειές επειδή δεν γούσταραν τα μαλλιά μου που είναι μακριά. Στ' αρχίδια μου τους γράφω. Τα μαλλιά μου δεν είναι μόδα της στιγμής που τα βαριέμαι. Και προτιμώ σε μια δουλειά να με πάρουν γιατί αξίζω, όχι για το πως είμαι. Συμβιβάστηκα; Εγώ; Εγώ που ήμουν ο μόνος με αρχίδια να χτυπήσω μεγαλοαλυσσίδα στους υπολογιστές από μέσα, προειδοποιόντας πελάτες για ελλατωματικές παρτίδες, που παρόλα αυτά υπήρχαν στο ράφι;
    Δεν έκανα εγώ τον μοναχικό μου αγώνα, ενάντια σε κατεστημένα όπως του στρατού; Γιατί υπηρέτησα 1 1/2 μήνα παραπάνω; Γιατί κανέναν πούστη δεν γούσταρα. Γιατί δε κάθησα στην προεδρική φρουρά; Με πείραξαν τα καψόνια νομίζεις; Επειδή σάπισα στο ξύλο ένα αρχίδι που δεν είχε κάνει τίποτα στη ζωή του και είπε σε μένα, που ξέρεις ότι από τα 15 μου περίπου έχω κάνει διάφορες δουλειές και επί το πλείστον νύχτα, ότι το κοίταξα στα μάτια και στράβωσε. Εγώ που έχω ήσυχη την συνείδησή μου, γιατί ενώ τα άχρηστα πίστευαν σε νοοτροπίες παλιών και νέων και ήθελαν να "ψαρώσουν" τους νεοσύλλεκτους, στην διμοιρία που ήμουν υπεύθυνος, άφηνα 40 άτομα σε κάθε σειρά να φέρνει απ' έξω ότι ήθελε και να κάνουμε μέχρι και συναυλία στις αποθήκες ιματισμού; Εγώ είμαι αυτός που δεν έκανα κάτι να αλλάξω τα πράγματα δίπλα μου;
    Και ειλικρινά. Ποτέ μου δεν θέλησα οπαδούς και ούτε θα θελήσω. Θέλω να είμαι μόνος μου στον προσωπικό μου αγώνα, γιατί δεν θεώρησα ποτέ άξιο τον εαυτό μου, να είμαι υπεύθυνος για τα κεφάλια άλλων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έχεις παίξει και εσύ Counter Strike?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. looooooooooool. Με έσκασες! Αλλά ναι. Και είμαι χάλια παίκτης. Μόνο σε 4 ρόδες μας δοξάζω! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων
    Το παραπάνω αναφέρεται σε σένα μικρέ, άθλιε, βρώμικε, νοητικά ακρωτηριασμένε, σεξουαλικά ανίκανε, αγχωμένε, άκαμπτε, γλοιώδη, απονεκρωμένε και άδειε ανθρωπάκο. που κρατάς το παιδί σου στην αγκαλιά σου και θες να το μετατρέψεις σε δαρμένο σκυλάκι. Που νομίζεις πως η μουσική, η εμφάνιση, το internet και τα παιχνίδια θα το μετατρέψουν σε δολοφόνο.

    Σε σένα που δίνεις βάση στις διαφημίσεις για καθαρτικά, οδοντόπαστες, βερνίκια παπουτσιών κ.α. και αγνοείς το τραγούδι της σειρήνας μέχρι να χτυπήσει την δική σου πόρτα. Άκου τις διαφημίσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του εντέρου και μάθε ποιος και τι είσαι.

    Σε σένα πατέρα, δημοσιογράφε, λαέ..

    Και αν ποτέ τα καταφέρεις να βγεις από τον άθλιο κόσμο σου αναζήτησε τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν την σειρήνα στην πόρτα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Α και για τους πολύ δυσκοίλιους Tigrex..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. loooooooooooooooooooooooooooooooooooooool.
    Ευχαριστώ για την διαφήμιση! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγαπητέ Αποστόλη,
    Σου γράφω αυτές τις γραμμές για να τονίσω την έκπληξη μου γι αυτά που διαβάζω και να σου τονίσω ότι υπάρχουν (ναι είναι αλήθεια) πολλές ξανθιές υπάρξεις σε αυτό τον πλανήτη που δεν τα πιάνουν με την πρώτη. Και η αλήθεια είναι ότι με προβλημάτισες τόσο που θα ανάψω τσιγάρο.
    Η αλήθεια είναι πως στην αρχή κατάλαβα ότι επιτέθηκες στον αγαπημένο μου φίλο. και μη σου πω τι άκουσες. Αν το έθετες αλλιώς μπορεί να γλύτωνες τον ιό των πουλερικών που έχεις αυτή τη στιγμή στον υπολογιστή σου... χαχα
    Πρόσεχε τι ανοίγεις....

    τα ειλικρινά και γλυκά μου φιλιά.....
    Και για τη δυσκοιλιότητα μπουγάτσα και milko, θαύματα σου λέω
    χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ιο των πουλερικών έ?

    Τελικά είχε δίκιο ο Νίτσε όταν έλεγε πως στην εκδίκηση και στην αγάπη η γυναίκα είναι πιο βάρβαρη από τον άντρα!

    Τώρα που το έθεσα αλλιώς έχεις κανένα καλό antivirus να μου προτείνεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Επειδή διακρίνω έναν τόνο ειρωνικό.... θα σου πω το εξής και άκουσε το καλά, τέντωσε τα ωραία ροζ αφτιά σου....Δεν ξέρω τι είπε ο Νίτσε αλλά ξέρω τι λέει ο λαός, πυρ γυνή και θάλλασα. Και ο λαός, είναι πιο σοφός από τον αγαπημένο Νίτσε.
    Α!!!! και για antivirus για τα πουλερικά βάλε καμιά αλεπού καλύτερα, να φάει και τίποτα το ζωντανό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πυρ γυνή και θάλασσα
    Καταραμένο τρίο
    Το πρώτο καίει
    Το άλλο λέει λέει λέει
    Το τρίτο γίνεται θηρίο

    Εν αντιθέσει με τον τόνο επιθετικότητας στο δικό σου σχόλιο δεν μπορώ να διακρίνω τον «τόνο ειρωνικό» στο δικό μου. Και επειδή τα ωραία ροζ αυτάκια μου είναι και πολύ ευαίσθητα..
    -Τα τεταθέμελα του κόσμου τούτου ψωμί, κρασί, φωτιά, γυναίκα. (Καζαντζάκης)
    Άσε που δεν βλέπω που διαφωνεί ο αγαπημένος Νίτσε με τον σοφό λαό.
    Δεν γράφω άλλα από φόβο μήπως παρεξηγήσεις κάτι γιατί το ποντικάκι μου από χθες αντί να κάνει κλίκ κάνει κο κο κο.
    Πρόσεξε όμως γιατί το πληκτρολόγιό μου έχει ανοσία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μπαααααααα θα αρχίσει να μουγκανίζει σε λίγο....
    Τρελλές αγελάδες. Μη σου πω ότι θα αρχίσει να τραγουδάει το My secret Combination is a mystery for you..... χαχα ιός Καλομοιρίτιδας
    ακόμα χειρότερο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εν αντιθέσει με το ποντικάκι μου που από χθες αντί για κέρσορες έχει λειρί (και ακόμα δεν κατάλαβα γιατί δεν ανακάλεσες την κατάρα αλλά έριξες καινούρια) το πληκτρολόγιό μου διακατέχεται από το σύνδρομο Μπουκόβσκη και δεν επηρεάζεται από απλές ιώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Έλα μωρέ τώρα.... Καλά επειδή κατά βάθος σε συμπαθησα και ας μην το πολυδείχνω.... τις παίρνω πίσω όοοοοολες τις κατάρες μου. Έτσι για να κοιμηθείς ήσυχος απόψε. Αύριο πάλι....

    χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Α! και επειδή τόση γλύκα δεν την αντέχω (μην πάθω και ζάχαρο μεγάλη γυναίκα) θέλω να πω τουδε....
    χαχα
    πολύ πιότητα (όπως έλεγε και ο Σημίτης) έχει πέσει... Σπάστο λίγο, βάλε λίγο Ζαφείρη, Λίγο Βασίλη, Λίγο Νότη βρε αδελφε....
    χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Συγγνώμη που διακόπτω, αλλά σαν συγγραφέας του παρόντος blog, θα ήθελα να επιβάλω την τάξη. Μπορείτε δημοκρατικά να εκφράζεστε αλλά! Απαγορεύονται λέξεις όπως Ζαφείρης, Βασίλης και Νότης. Εγώ σας έχω βρίσει έτσι στον χώρο σας;
    Μπορείτε να χρησιμοποιήτε τον όρο αρχίδια μιραλέικα αντ' αυτών.
    Ευχαριστώ για την κατανόηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή